2012. február 20., hétfő

Februári Kolozsvár

A Mátyás szoborcsoport
Az elmúlt héten, Kolozsváron jártam valami hivatalos ügyeket intézni. Ekkor készültek ezek a képek.
Az egykori Magyar Nemzeti Színház amit elloptak töllünk
Mátyás tér

A Mátyás tér melletti útca


A Deak Ferenc utca eleje

Deák Ferenc (Eroilor) utca

Mátyás tér

Szoborcsoport az Egyetem előtt

A Farkas utcai templom és a Szent György szobor

A Farkas utca

Szent György szobor

A Szabók bástyája és a várfal

A Szabók bástyája melletti várfal

Az egykori Hunyadi (Avram Janku) tér

A pályaudvar

A pályaudvar

A Hidelvi (Horea) ut eleje

2012. február 16., csütörtök

Tüntetésmánia és egyéb dolgok

A kép csak illusztráció
     Fura ország ez a Románia. Az emberek tüntetnek, ha kell, ha nem, egyes tv adók az exminiszterelnök csupasz seggét mutatják, s a 6 méteres hóborította falvakban a helyi fiatalok kocsmáznak miközben az önkéntesek takarították a havat. Siralmas, nem?
    Valamelyik este az Antena 1 egyik éjszakai műsorában közvetítettek egy felvételt, amelyen az exminiszterelnök, Emil Boc szerepel anyaszült meztelenül. A felvétel egy edzést követő zuhanyzás után készült. A jelenlévő politikusok (Crin Antonescu és C.V. Tudor) az említett videó kapcsán beszéltek és fejtették ki véleményüket. Hogy mit mondtak az engem nem érdekel és nem is fontos. Felháborító, és gusztustalan valakit így meggyalázni. Nem tudom ki áll a felvétel mögött, de az biztos, hogy hátsó szándékai voltak. Gondolom politikai tőkét akart kovácsolni az ellenzék számára. Meggyőződésem, hogy ez az ominózus eset a Demokrata Liberális Párt malmára hajtja majd a vizet.
    Azt mondtam, hogy a romániai emberek tüntetnek, ha kell, ha nem. Úgy van. A minap országszerte ACTA ellenes (A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás, angolul Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA) tüntetéseket szerveztek. A résztvevők azt mondják, hogy az ACTA a mumus és ha alkalmazzak, akkor megszűnik az interneten a szólásszabadság. Téves, mert az egyezmény azt a célt szolgálja, hogy az interneten terjedő kalóztartalmakkal szemben a hatékony fellépést tudjanak megvalósítani. Szükség van ilyen intézkedésekre, mert nem tűnik tisztességesnek, hogy miközben egyesek keményen dolgoznak, mások csak úgy letöltsenek akármit az internetről. Több kollégámmal megtörtént, hogy az őáltaluk készült képeket egyes internetes oldalak egyszerűen elsajátították és persze nem fizettek érte. Velem nem történt meg, de bármikor megtörténhet. Egy másik példája az értelmetlen tüntetéseknek az, hogy pénteken, Kolozsváron görögbarát tüntetést szerveznek.
    Végül is kitérnék a havazásokra is. Dél Romániában és Moldvában temérdek hó esett. A hadsereg és több önkéntes napok óta azon dolgozik, hogy eltakarítsa a havat. Eddig minden oké és dicséretes. Ami sértő és felháborító az, hogy miközben a hadsereg és az önkéntesek dolgoztak a helybéli fiatalok a kultúrotthonában asztaliteniszeztek, cigarettáztak és söröztek. Ezek után igazat adhatunk Razvan Mihai Ungureanu miniszterelnöknek, aki azt mondta, hogy az áldozatok lusták és a miatt lett akkora a hó.

2012. február 13., hétfő

Szamosújvári vasárnap délután az ÚJ negyedben

A Malomárok
Eltelt a  hétvége és egy újabb hétnek nézünk elébe, aminek senki sem örvend. A vasárnap délelőtt zajos és zsúfolt volt. A gyerekek a Malomárok befagyott vizén játszadoztak, az emberek a templomból siettek haza. A bevásárló központok és áruházak zsúfoltságig tele voltak vásárlókkal. Ezzel ellentétben  délután puszta volt a környék, pontosabban az ÚJ negyed. Alig voltak kint emberek, mindenki megdermedve várta a hétfő reggelt.
A következőkben pár képet tekinthettek meg, melyek a tegnap délután készültek.
A befagyott Malomárok
Kolozsvári út
Kolozsvári út
Kolozsvári út
Kolozsvári út
Kolozsvári út

2012. február 10., péntek

A társadalom éles kritikája…

A kép csak illusztráció és a szamosújvári Dragos Voda (Felső Posta) utcát ábrázolja
             Fura egy országban élünk. A tudatlanság, a hanyagság, a nemtörődömség, korrupció, csalás, hazugság és megvetés mindenhol megtalálható. A társadalom minden rétegében elburjánzott, és lassan de biztosan elfojtja azokat is, akik hisznek a rendben, tisztaságban, az őszinte erényekben és erkölcsökben.
Meglepő, hogy mennyire tudatlanok az emberek. A minap, amikor a kormány megbukott az egyik kolléganő elégedetlenségét fejezte ki aziránt, hogy csak Emil Boc mondott le s a többi miniszter nem. Mondom neki, hogy a kormányfő lemondása annyit tesz, mint a teljes kormány lemondása, de az említett személy továbbra sem volt hajlandó mást gondolni.
              Meglepett az, hogy a dél – romániai városatyákat, hogy váratlanul jött a tél. Nem tudták, hogy télen hull a hó? Érdekes. Egy másik dolog, ami felháborított, az hogy lehetséges 2012-ben több száz embert 60 órán keresztül egy fagyott vasúti kocsiban tartani. Ha a vasúttársaság látta, hogy nem képesek tisztítani a síneket akkor nem kellett volna, elindítsák a vonatot. A társaság képviselői pofátlan módon azt mondták, hogy az utasoknak nem kell, plusz összeget fizetniük az utazásért. Mit hogy fizessenek? Ez felháborító. A vasúttársaságnak kéne kárpótlást fizessen az utasoknak a sok szenvedésért.
Bejegyzésem végén szeretnék visszatérni a kormányváltáshoz. Az új kormány merész célkitűzéseket tűzött maga elé. Ilyenek például a bér és nyugdíjemelések és 200 km autópálya elkészülése. A mi a bér ás nyugdíjemeléseket illeti jó ötlet, mert amúgy is gyenge a lakosság vásárlóereje. A 200 km autópálya átadása viszont eléggé felelőtlen ígéret. Nem hiszem, hogy sikerül az útászoknak rekordidő alatt befejezni egy olyan munkálatot, amit már rég meg kellett volna történnie.
                Remélem az Ungureanu (aki beszél magyarul is) vezette kormány képes lesz majd elérni célkitűzéseit és teljesíteni ígéreteit. Abban reménykedek, hogy az átlagembert nem éri több csalódás és megpróbáltatás. Sajnos a remény mellett ottan fészkel a kétely is. Remélem az utóbbi hamarabb elszáll….


2012. február 9., csütörtök

Szamosújvár hó alatt...

Javában tombol a tél. Városunkat is csodás hótakaró borítja, eltakarván a koszt, a nemtörődömséget, a cigányokat, a koldusokat, a kóbor kutyákat és mindent, ami zavaró. A régi épületek csodálatos fényben villognak az éjszakában. Az utcai lámpák sárga fényét tündérien tükrözi a város történelmi épületeire a hó. Egyszerűen mesebeli lett Szamosújvár.





2012. február 7., kedd

Let it snow...

Református temető
Az elmúlt hétvégén rengeteg hó hullt a városra. Vasárnap kint voltunk az Epres kertben, a református temető mellett. Az ott készült képekből töltöttem fel párat a Facebookra és most a blogomra is.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...