2010. november 26., péntek

Közlemény


Szamosújvári 2. számú iskola 
A Szamosújvári 2. számú iskola szakszervezetének válasza a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének Kolozs megyei fiókja (SLIPC) elnökének (Lucia Cojocaru) november 24-i nyilatkozatára.
A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének Kolozs megyei fiókja (SLIPC) 2010. november 24-én saját blogján (http://slipc.blogspot.com/2010/11/comunicat-de-presa-slipc.html) közleményben alaptalan vádakkal rágalmazta iskolánkat. A közlemény aláírója maga a Kolozs megyei szakszervezet elnöke, Lucia Cojocaru. A szóban forgó dokumentumban Lucia Cojocaru azt nyilatkozta, reagálva a Kolozs megyei tanfelügyelőség azon előzetes döntésére miszerint a megyében több tanintézetet szüntetnének meg, hogy a Szamosújvári 2. számú iskolában működő román osztályoknak távozniuk kéne az említett intézményből azzal a céllal, hogy a magyar tanulóknak apartheid-típusú, anakrónikus, önálló jogi státussal rendelkező tanintézetet létesítsenek. A megyei szakszervezet elnökének nyilatkozata sértő és abszurd. Az iskola szakszervezetének és tanárainak nevében szeretnénk kifejezni felháborodásunkat ezen nyilatkozatra. Intézményünk minden diáknak egyenlő jogot biztosít a tanulásra nemzetiségtől, nyelvtől, vallástól, gazdasági és szociális helyzetétől függetlenül. Mindazáltal felkérjük Lucia Cojocaru elnök asszonyt, hogy vonja vissza nyilatkozatát és másik alkalmakkor jobban informálódjon, mielőtt nyilatkozik. A szamosújvári 2. számú iskola tanárjai diszkriminatívnak tekintik az elnök asszony nyilatkozatát. Úgy tudják, hogy a szakszervezet szerepe a tanárok és más jellegű alkalmazottak érdekeinek védelme nem pedig a támadása. Aggodalmunkat fejezzük ki Lucia Cojocaru jóhiszeműségével kapcsolatban, félve, hogy a megyei szakszervezet nem képes teljesíteni küldetését.

Riti József Attila, történelem tanár                                                   Szamosújvár
A Szamosújvári 2. számú iskola szakszervezeti elnöke.                          2010. november 25.

Comunicat de presă


Scoala nr. 2, gherla, jud. Cluj
Comunicat de presă
Răspunsul sindicatului din Scoala cu clasele I-VIII nr. 2 Gherla, la comunicatul de presă (din 24. noiembrie) al Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Cluj (SLIPC).
            În data de 24. noiembrie 2010 pe blogul (http://slipc.blogspot.com) Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Cluj, doamna profesor Lucia Cojocarul (președinta organizației) a publicat un comunicat de presă prin care SLIPC protestează împotriva hotărârii preliminare a ISJ Cluj privind comasarea unor școli. În acest comunicat SLIPC acuza Școala nr. 2 din Gherla că dorește mutarea copiilor români la Şcola nr. 1, pentru ca să poată rămâne copiii etnicilor maghiari nestingheriţi, într-un apartheid şcolar anacronic şi dăunător. Comunicatul doamnei președinte Lucia Cojocaru este absurd și jignitor. În numele membrilor de sindicat din școala amintită doresc sa-mi afirm stupoarea și indignarea față de aceste acuzații care ni se aduc. Instituția noastă oferă drepturi egale la învățătură tuturor copiilor indiferent de limbă, naționalitate, religie, situație economică și socială. O rugăm pe doamna președinte Lucia Cojocaru ca altădată să se informeze inainte să atace în stânga și în dreapta. Totodată dorim și revocarea comunicatului amintit. Profesorii Școlii nr. 2 Gherla consideră afirmațiile discriminatorii. Profesorii și salariații instituției noastre doresc să-i aminteasca doamnei Cojocaru că datoria sindicatului este sa apere drepturile membrilor sai indiferent de limba, naționalitate, religie, situație economică și socială. Ne pronunțăm temerea că doamna președinte este rău intenționată și că SLIPC este incapabliă să-și ideplinească misiunea.
                      
                       prof. Riti József Attila                                                      Gherla
președintele sindicatului din Școala nr. 2, Gherla                            25. noiembrie. 2010

9. és egyben utolsó nap

Ma lejárt a kilenc napos betegszabadságom, vagy "fogságom" ahogy én elneveztem.
A reggel virradatra lehullt az első hó. Pár képet is készítettem a havazásról.


8. nap: Végre itthon, Ádventi koszorú verseny (fotóriportal)


a VIII. B koszorúja
Viszonylag korán ébredtem fel a reggel, olyan 9 körül. Korábban keltem mert hazajöttem Szamosújvárra. Már ideje volt, mert szabadságom kezdete óta nem voltam itthon.  Jól esett a hazatérés, mindig jól esik hazajönni.
Délután kettőre elmentem a suliba (remélem, nem kövez meg senki emiatt) mert ma zajlott le a már hagyományossá vált adventi koszorú verseny. A nyertes az V. A lett. Koszorújuk elkészítésében majdnem teljes egészében természetes anyagokat használtak föl. Jó volt nézni, hogy milyen nagyon örvendtek a gyerekek a díjnak. Persze minden osztály koszorúja szép volt. Számomra nehéz lenne eldönteni melyik lenne a jobb. A bejegyzés végén egy fotóriportot tekinthettek meg a helyszínen készített képekből.
Egész délután otthon voltam és interneteztem. Holnap lejár a „fogságom” és végre szabad vagyok. Már nagyon meguntam, nagyon hiányzik a tevékenység és az iskola. 
VI. B

VI. B

A gyerekek munka közben

VI. A

VIII. B

VIII. A

V. B

VII. B

VII. A

VI. A-bemutatás közben

VIII. B

Az V. B bemutatás közben

A nyertes V. A

A VI. B koszorúja

2010. november 25., csütörtök

6. és 7. napok, kedd és szerda

Magyar Hírlap

A hatodik és hetedik napon egyformán zajlottak le. Kivéve, hogy ma nem interneteztem, mert valahogy nem volt kedvem. Az 5. napi bejegyzésemben írtam, hogy lámpákat szereltek fel a panelházak köré. A gond, hogy még nem üzemelnek. Nem tudom akkor minek szerelték fel őket.
A tegnap két hír robbant be a köztudatba. Az egyik nemzetközi fontosságú, a másik pedig az erdélyi magyarságot érinti.
 Kezdjük az elsővel, mert az fontosabb.
A lángoló sziget. fotó: AP Photo/Yonhap

1.      Koreai krízis: a tegnap reggel (nov. 23) É. Korea tüzérsége támadást indított a Sárga tengerben lévő Yeonpyeong szigetre. A sziget, melynek lakossága 1200 körül tehető, tíz kilométerre fekszik az észak-koreai határtól. Észak-koreai hivatalságok Dél Koreát provokációval vádolták (egy katonai gyakorlat miatt). A támadásban két katona és két civil életét vesztette, többen megsérültek. A hatóságok kimentették a lakosságot az érintett övezetből.
Ongjin County office/AFP/Getty Images
A fennálló kérdés, amire a katonai elemzők válaszolni próbálnak, az, hogy mi okozta a támadást (mely legerősebb volt a koreai háború -1950-1953- óta.) A legtöbben arra gyanakszanak, hogy Kim Jong-Il (észak-koreai diktátor) fia, Kim Jong –un (aki súlyosan beteg apját követi majd Észak Korea vezetésében) politikai ellenfeleit akarja ijesztgetni.  A kommunista ország több évtizede él gazdasági és politikai elszigeteltségben. Komoly problémát okoz nukleáris programja is. Az Amerikai Egyesült Államok azzal vádolják, hogy atomfegyver kidolgozására törekednek. A kérdés, amire én nem válaszolhatok, hogy mennyire dolgozik USA azon, hogy egy újabb konfliktust nyisson Koreában. Minden esetre jó véget nem látok ebben az ügyben. Miért mondom ezt? Azért mert az ötvenes években is hasonló módon járt el a kommunista Korea.
Ongjin County office/AFP/Getty Images
A nagyhatalmak, Kína kivételével, elítélték a támadást. Az ENSZ arra szólította fel a népköztársaságot, hogy ítélje el Észak Koreát. Egyelőre kérdéses, hogy mikor következik be (ha egyáltalán bekövetkezik). Ha netán nem következne be, félő, hogy a kommunista Korea elhiszi magát és tovább fokozza majd a konfliktust. Kíváncsi lennék, hogy reagál majd az éhező észak –koreai nép a háború hírére.
A legjobb megoldás a tárgyalás és a béke, de ez egyelőre a jövő titka.

Eckstein-Kovács Péter /fotó: mediafax.ro
2.      Eckstein jelölése: Az egykori Kolozs-megyei szenátor (jelenleg Traian Basescu, államelnök kisebbségügyi tanácsadója) Eckstein Kovács Péter bejelentette, hogy a februári RMDSZ kongresszuson indulni fog a szövetségi elnöki tisztségért. A hír nagy port kavart az erdélyi és romániai médiában. Mindenki próbálja számítani az esélyét. Sokan nem veszik komolyan az ex szenátor jelölését, mivel rég nem vesz részt a szövetség életében. Több önjelölt jelent meg a napokba, legesélyesebbnek Kelemen Hunort látják, mivel élvezi Markó Béla támogatottságát. Senki sem gondol arra, hogy Eckstein háta mögött esetleg Basescu állna, ami sokat nyomna a latban. A valóság, hogy mindenféle képen nyerni fog a szövetség, mert akarva akaratlanul Markó ideje lejárt. A hatalomváltás friss vért hozhat az RMDSZ-be, amire nagy szüksége lenne, mert sorozatos kormányváltás és Markó hosszú elnöksége elkoptatta kissé a szövetség erejét.
 Egyelőre korai találgatni ki lenne az esélyesebb mivel még nem lehet tudni ki milyen erőket sorakoztat a háta mögé. A türelem és az idő majd eldönti ki lesz az RMDSZ következő elnöke.
fotó:  AP Photo/Yonhap, AFP, Getty Images, Mediafax, Magyar Hírlap

2010. november 23., kedd

Az 5.nap - az unalom eluralkodik rajtam.

Valahogy lejárt az ötödik nap. Ki se bújtam a házból. Még a balkonon sem voltam. Estig minden a megszokott volt- Abszolút semmi különös nem történt, kivéve azt, hogy eltakarították a cigányok ideiglenes lakhelyét. Reggelre már autók parkoltak azon a helyen. Aktívan dolgoztak az Electrica alkalmazottjai is, lámpákat szereltek a panelházak köré. Még az zöld övezetekre is. Kíváncsi vagyok, hogy mire fel van ez az aktív munka. A lényeg, hogy változott kissé a környék. Mintha tisztább lett volna. Persze az autók mint úgy össze-vissza vannak parkolva, de már az is haladás, hogy takarítottak.
Este viszont jött a meglepetés. Felmondott a Windows, úgy, hogy szerencsére nálam volt a dvd és telepíteni tudtam, ami eléggé elhúzódott az éjszakában.
Kezd unalmassá válni ez a „fogság”. Hiányzik a tevékenység. Valahogy már járna le a hét, hogy újra munkába állhassak, mert nem nekem találták ki a tétlenséget. A jó oldala már lejárt, mármint az, hogy kipihenhettem magam.
Unaloműzőként jöhet Garfield
Este vagy holnap reggel jelentkezek a hatodik nappal. Addig olvassátok a két bejegyzést amit ma írtam. Ezt és a másikat a népdalvetélkedőről.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...